Gå til hovedindhold

Tilbud og indsatser i Ungeenheden

Læs om Udviklingsindsats, Ungeenheden Daugaard, STU, På Vej til Uddannelse og Job, Støberiet, SKUB, Projektenheden og kontaktperson/mentorordning.

Indhold

    Tilbud og indsatser i Ungeenheden - hvis du er 15-30 år

    Formålet med Udviklingsindsatsen er at give de unge hjælp til at komme i arbejde eller blive i stand til at gennemføre et uddannelsesforløb og derigennem at komme ind i en erhvervsmæssig tilværelse og blive i stand til at klare sig selv.

    Målgruppen er unge mellem 15 og 30 år med intellektuelle, kognitive og/eller sociale begrænsninger, hvor der er behov for en særlig uddannelses- og arbejdsmarkedsrettet indsats.

    Formålet med Kontaktpersonordningen/mentorordningen er at give unge med intellektuelle, kognitive og/eller sociale begrænsninger hjælp til socialisering og til at komme i arbejde eller påbegynde og gennemføre et uddannelsesforløb.

    Målgruppen er 15 – 30-årige med intellektuelle, kognitive og /eller sociale begrænsninger, hvor der er behov for en særlig uddannelses- og arbejdsmarkedsrettet indsats.

    Ungeenheden Daugaard er et undervisningstilbud for unge med særlige behov.

    Den fysiske placering er Egehøjvej 12 B, 8721 Daugård.

    Al henvendelse sker via Jan Kallestrup, tlf.: 51 64 64 34.

    Her finder du information om de tre tilbud, der er i Ungeenheden Daugaard: STU, På vej til Uddannelse og job samt Udviklingsindsats Daugaard.

    Det er meget vigtigt for mange af de unge, som har andre problemer end ledighed, at der skabes en relation til arbejdsmarkedet for dem. Samtidig har de dog også ofte behov for en massiv social indsats.

    I Ungeenheden Daugaard er der tilbud om:

    • Den Treårige Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse for Unge med Særlige Behov (STU)
    • Et udviklingstilbud i regi af Jobcenteret På Vej til Uddannelse og Job
    • Et afklarings- og udviklingstilbud Udviklingsindsats Daugaard.

    Målgruppen for Ungeenheden Daugaard er overordnet de 15 – 30-årige, hvor der er behov for en særlig arbejdsmarkeds- eller uddannelsesrettet indsats.

    Deltagelse i tilbud kræver visitation fra myndighedsrådgiver i Ungeenheden.

    Støberiet tilbyder en unik, fleksibel og helhedsorienteret indsats til unge i den skolepligtige alder, som har brug for en særlig indsats, heriblandt unge med skolevægring.

    Det overordnede formål med Støberiet er at tilbyde et udviklingsforløb for unge, så de igen kan vende tilbage til undervisningsforløb i folkeskolen eller i ungdomsuddannelser. For nogle unge er der også individuelle mål.

    For nogle unge vil målet være at lære de færdigheder, der er beskrevet i Hedensted Kommunes Klar til Læring, hvor fokus er på sociale færdigheder, mestring af en mere selvstændig hverdag og samtidig blive undervist primært i adgangsgivende fag evt. suppleret med fag, som eleven har særlig interesse for.

    For nogle unge er det primære mål at kunne gå til afgangsprøve i de adgangsgivende fag dansk, engelsk og matematik, mens andre unge vil kunne håndtere folkeskolens faglige bredde og dermed fag ud over de tre adgangsgivende fag.

    Vi oplever i Hedensted Kommune en voksende tilgang af unge med gennemgribende udviklingsforstyrrelser som ADHD, ADD, Autisme m.fl.

    De unge har ofte haft det svært i skolen – både socialt og fagligt. De har haft kontakt til skolepsykologer, har deltaget i specialundervisning og nogen har fået en oplevelse af at være ”forkerte”. Mange af de unge er gået ud af folkeskolen uden at bestå afgangsprøven, ligesom en del af dem har opgivet mindst én ungdomsuddannelse. 

    Formålet med SKUB (Styrkelse af Kompetencer, Uddannelse og Bevidsthed) er at støtte disse unge i at deltage i undervisning for herved at blive tilstrækkeligt ”klædt på” til at kunne opnå ordinær beskæftigelse og/eller påbegynde og gennemføre uddannelse - samt samlet set være selvforvaltende i eget liv.

    SKUB arbejder med social inklusion og fremmer forskellighed som positive ressourcer. De unge får gennem SKUB personlig støtte og faglig uddannelse, der giver dem mod på at komme i arbejde eller gå i gang med uddannelse, giver selvtillid, mestring af eget liv og livskvalitet.

    SKUB har fokus på tillæring af anderledes tanke- og handlemønstre, og den arbejdsmarkedsmæssige inklusion er for den unge et springbræt til at blive selvforvaltende og selvforsørgende.

    Projektenheden i Ungeenheden er metodemæssigt forankret i tanken om social inklusion gennem uddannelse og arbejde.

    Vi arbejder med en anerkendende tilgang og lægger særlig vægt på tilknytning af tillidspersoner, hvis fornemste opgave er at være en positiv rollemodel og inspirator for de unge i retning mod uddannelse og job.

    Projektenheden laver forskellige indsatser for forskellige målgrupper ud fra det aktuelle behov.

    De unge bliver i alle dele af Projektenheden udsat for det, man kan kalde et eliteforløb med helt særlige udfordringer, hvor tilgangen er learning by doing, og aktiviteterne er bygget op omkring de små succesers princip. Tanken bag dette er, at den unge gennem perioden opnår en større grad af selvværd og tro på, at noget kan lykkes. Dermed får de unge mod på at udvikle sig yderligere og gennemføre uddannelse og få job.

    Kunne du tænke dig at gøre en forskel for et ungt menneske? – meld dig som frivillig mentor ved Ungeenheden i Jobcenter Hedensted.

    Hvad gør en mentor?

    ”Det bedste ved at være frivillig er, at man gør noget for andre og samfundet, og at det er i min interesse. Samt at jeg lærer noget hver dag” – citat fra en mentor.

    Et eksempel på opgaverne er:

    • Rollemodel og sparringspartner
    • Støtter og vejleder
    • Tager med den unge på virksomheds- og uddannelsesbesøg
    • Lægger budget
    • Er med til at udvide den unges sociale netværk, eksempelvis igennem afdækning af fritidsinteresser.

    Hvem er du?

    Du skal have lyst og tid til, at indgå i en relation til et ungt menneske, hvor du støtter og vejleder og bliver den unges voksne sparringspartner. Du har erfaringer og oplevelser, der gør dig i stand til at forstår, hvad der kan gøre en forskel for et ungt menneske.

    Tidsomfanget er op til dig, men det anbefales, at du kan afse mellem 6 og 8 timer/ månedligt.

    Hvem er de unge?

    Den frivillige mentorindsats henvender sig til unge, der ikke umiddelbart kan få hjælp andre steder. De er ikke ”dårlige” nok til at modtage professionel hjælp, men har vanskeligheder, der medvirker, at de ikke kommer videre. Den frivillige mentorindsats har således til formål, at støtte unge til, på egen hånd, at komme videre med uddannelse eller arbejde og voksenlivet i øvrigt. Indsatsen kan foregå parallelt med det arbejde, der eksempelvis foretages på Jobcentret.

    Eksempler på de unge:

    • De er i aldersgruppen 18-29 år
    • De er i en sårbar eller vanskelig periode i deres liv
    • De kan have vanskeligt ved at opnå fodfæste på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet
    • De kan have svært ved at etablere sig og skabe netværk
    • De kan tidligere have begået kriminalitet.

    Introduktion og opfølgning

    Ungeenheden vil forestå nødvendig oplæring, introduktion og opfølgning, så du som mentor ikke på noget tidspunkt står alene.

    Jobcenter Hedensted matcher den frivillige og den unge, og foretager herefter en introduktion, så den frivillige mentor og den unge mødes.
    På mødet gennemgår vi formålet og tilrettelægger rammerne for de målsætninger den unge har med indsatsen. Det er således ikke en indsats der tilrettelægges af Jobcenter Hedensted, men mellem mentor og den unge.

    Jobcenter Hedensted foretager opfølgning i den enkelte mentoropgave og sparrer med mentor.

    Jobcenter Hedensted laver kvartalvise mentor-netværksarrangementer, hvor de frivillige mentorer inviteres.
    Til nogle af arrangementerne vil der være et særligt tilrettelagt tema.

    Kontakt

    Hvis ovenstående har fanget din interesse – vil vi meget gerne høre fra dig.

    Ring eller skriv til:

    • Beskæftigelsesvejleder i Ungeenheden, Boje Kirkeby på telefon: 21 38 65 32 eller e-mail: boje.kirkeby@hedensted.dk for uddybende spørgsmål.

    Tilmeld dig som mentor

    {Mentorformular}