Gå til hovedindhold

Andre pasningsmuligheder

Som forældre har du mulighed for andre pasningstilbud til dit barn end en plads i et dagtilbud. Her finder du oplysninger om hvilke der er i Hedensted kommune.

Børnetegning af glad træstub

Indhold

    Som forælder har du mulighed for andre pasningstilbud til dit barn end en plads i et dagtilbud. Her finder du oplysninger om, hvilke der er i Hedensted Kommune.

    Andre pasningsmuligheder

    Drømmer du om at gå hjemme med dine små børn i en periode?

    I Hedensted Kommune kan du få tilskud til pasning af egne børn, som et alternativ til en plads i et dagtilbud. I 2024 er der særlige attraktive vilkår - her udgør tilskuddet til de mindste børn 7.993 kr. om måneden i en afgrænset periode. 

    Læs mere om tilskud til pasning af egne børn

    Der findes en række private daginstitutioner i Hedensted Kommune.

    Hvis du ønsker en plads til dit i barn i en privat daginstitution, så skal du tage direkte kontakt til institutionen for at blive skrevet op. De private daginstitutioner administrerer selv venteliste. 

    Hvis dit barnet er indmeldt i kommunal dagpleje eller daginstitution, skal du selv sørge for udmeldelse med mindst en måneds varsel til den 15. eller sidste hverdag i måneden. Det gør du via Digital Pladsanvisning

    Når dit barn bliver optaget i en privat daginstitution, så slettes barnet af den kommunale venteliste.

    Du kan bruge en privat pasningsordning i stedet for en plads i et kommunalt dagtilbud. Som forældre kan du modtage et økonomisk tilskud fra kommunen til at ansætte en privat børnepasser. Den private pasningsordning baserer sig på en aftale mellem jer som forældre og den private børnepasser.

    Fælles side for private pasningsordninger


    Kommunen skal altid godkende pasningsaftalen og føre også tilsyn med den private pasningsordning.

    Du kan som forældre enten købe en plads i en allerede godkendt privat pasningsordning, som du selv tager kontakt til, eller du kan selv ansætte en børnepasser, som du bliver arbejdsgivere for.

    Hvad er en privat pasningsordning?

    • En privat børnepasser er en person ansat i eget hjem til børnepasning
    • Den private pasningsordning skal godkendes af en kommunal dagplejepædagog og kan maximalt godkendes til pasning af 5 børn under skolealderen.
    • Forældrene søger selv om plads hos en privat pasningsordning, eller sørger for ansættelse af en person i eget hjem.
    • Der kan ikke tilbydes kommunal gæstepasning i tilfælde af den private børnepassers fravær

    De private pasningsordninger adskiller sig væsentligt fra en plads i et dagtilbud.
    Læs om forskellene her.

    Hvem kan få tilskud - og hvor meget?

    Tilskud til privat pasning kan gives til pasning hos privat pasningsordninger eller til ansættelse af person i barnets eget hjem. Der kan maximalt udbetales tilskud til 3 børn pr. husstand. Der kan gives tilskud til børn i alderen 24 uger til skolestart.

    Den private børnepasser fastsætter selv sin løn og arbejdstid, og der udbetales tilskud herefter.

    • Ansøgning om tilskud sker ved udfyldelse af vores online ansøgningsskema.
    • Ansøgningen skal godkendes, inden barnet starter, og ansøgningen skal være Pladsanvisningen i hænde senest en måned før barnet skal i pasning.
    • Tilskud kan gives, når barnet opfylder de almindelige betingelser for optagelse i dagtilbud.
    • Der ydes ikke tilskud til Au Pair.
    • Tilskuddet må dog højst udgøre 75 pct. af forældrenes dokumenterede udgifter til den private pasning. Se gældende takster. Der fastsættes hvert år et maksimalt tilskudsbeløb.
    • Udbetaling sker til ansøgers Nemkonto forud til den 1. hverdag i hver måned.
    • Forældre, som modtager tilskud, er forpligtet til at meddele ændringer, som har betydning for tilskuddet. Ændringer meddeles skriftligt til Pladsanvisningen med en måneds varsel.

    Godkendelseskriterier for private pasningsordninger findes her:

    Der er udarbejdet godkendelseskriterier for private børnepassere, som er godkendt i Udvalget for Læring i januar 2020.

    Godkendelseskriterier

    Godkendelsesskema 

    Ansøgningsskema


    Vi har udarbejdet et tilsynsmateriale, som understøttes af lovgivningen for at sikre mål og rammer i forhold til dagtilbudslovens § 3, hvor den omsættes i den pædagogiske praksis i dagplejen.

    Vores præference i dagplejen i Hedensted kommune er kerneopgaven omkring børn og deres forældre, hvor den professionelle indsats afspejles i vores værdier omkring det relationelle miljø for de små børn i et lille dagligdags miljø hos den enkelte dagplejer, samt hos de 10 børn i stordagplejen, og de 2 børn hos vores Minidagplejere.

    Nærvær er den største værdi i vores dagpleje, det er kernen i vores arbejde, hvor tryghed og tillid er bærende for læring, udvikling og trivsel. Vi tilbyder en hverdag til børnene, der tager udgangspunkt i det enkelte barns udvikling og behov.

    Vores kvalitet afspejles gennem de pædagogiske læreplaner, der ses som et fællesskab med bestyrelse, pædagoger, dagplejere og ledelse.

    Derudover vil vi sikre et arbejdsmiljø for vores medarbejdere, der både er lærende, inspirerende trygt og medvirker til faglig udvikling og refleksion.

    Søskendetilskud

    Søskendetilskud til private pasningsordninger efter dagtilbudslovens §80 fastsættes til et beløb, der svarer til mindst 85 pct. af søskendetilskuddet for det billigste alderssvarende dagtilbud i kommunen.
    Søskendetilskuddet er uafhængigt af, hvad kommunen i øvrigt har valgt at give i tilskud til privat pasning. Grundtilskuddet til den private pasningsordning og søskendetilskuddet skal anvendes til forældrenes betaling til ordningen.

    Alle børn har mulighed for at blive optaget i et dagtilbud i en anden kommune end bopælskommunen. Dette kræver, at den pågældende kommunes ventelister er åbne for børn fra andre kommuner.

    Tilsvarende har alle ret til at bibeholde deres dagtilbudsplads i den kommune, man fraflytter.

    Hvis dit barn skal have en dagtilbudsplads i en anden kommune end bopælskommunen, er det jer som forældre, der skal betale differencen på kommunernes driftsudgifter. Dette dog kun hvis pasningskommunen er dyrere end bopælskommunen.

    Det er bopælskommunen der beregner forældrebetalingen ved pasning over kommunegrænsen. 

    Der gives ikke søskenderabat eller fripladstilskud til differencen.

    Forældrebetalingen for pasning over kommunegrænsen opkræves altid 12 måneder årligt.

    Hedensted Kommunes ventelister er åben for børn fra andre kommuner.

    Du skal skrive dit barn op på venteliste i den kommune, hvor institutionen/dagplejeren ligger – det gør du via den digitale pladsanvisning. LINK

    Der er mulighed for at søge om deltidsplads (30 timers modul) i børnehave, dagpleje eller vuggestue mod en reduceret egenbetaling, hvis du er på barsel eller forældreorlov. 

    Læs mere om deltidsplads her

    Hvis I som forældre har et dokumenteret arbejdsbetinget pasningsbehov uden for dagtilbuddets åbningstid, så kan I ansøge om et kombinationstilbud.

    Hvad er et kombinationstilbud?

    Et Kombinationstilbud giver dig som forældre mulighed for at kombinere plads i et dagtilbud med en fleksibel pasningsordning uden for dagtilbuddets almindelig åbningstid. Det betyder at dit barn kan få en deltidsplads i et dagtilbud, samtidig med at du som forældre modtager et tilskud fra kommunen til fleksibel pasning.

    Hvem kan søge?

    Kombinationstilbuddet er en mulighed, hvis begge forældre eller en enlig forsørger har et dokumenteret arbejdsbetinget pasningsbehov uden for dagtilbuddets åbningstid. Det betyder at du skal fremsende en vagtplan fra din og din ægtefælle eller eventuel samlevers arbejdsgiver, hvor det præcist fremgår, hvad jeres arbejdstider er. Vagtplanerne skal være Pladsanvisningen i hænde senest 4 uger inden pasningens start.

    Kombinationstilbud gælder ikke for forældre med børn, som er optaget i et sprogstimuleringstilbud i form af et dagtilbud 30 timer om ugen.

    Hvordan søger du?
    For at søge om kombinationstilbuddet skal du gøre følgende:

    1. Udfylde ansøgningsskemaet som du finder her: Ansøgning om Kombinationstilbud
    2. Vedhæfte dokumentation af dine/jeres arbejdstider i 4 sammenhængende uger i form af en vagtplan. Det skal præcist fremgår hvad jeres arbejdstider er. Vagtplanen skal underskrives af din arbejdsgiver.
    3. Du skal selv finde og indgå en aftale med en fleksibel børnepasser. Den fleksible børnepasser skal godkendes af Hedensted Kommune. Læs mere om hvordan du søger: Godkendelseskriterier
    4. Oversigt over timefordeling i dagtilbud og fleksibel pasning

    Vi gør opmærksom på at der en måneds sagsbehandlingstid hvis dit barn allerede har en plads i et dagtilbud. Hvis barnet ikke har plads gælder de almindelige visitationsregler.

    Den fleksible pasning varetages af en privat børnepasser på samme vis som i en privat pasningsordning.

    Hvilke kriterier skal være opfyldt?

    For at du kan søge om tilskuddet, skal dit barn være skrevet op og have fået et tilbud om pasning fra kommunen. Derudover gælder følgende:

    • Kombinationstilbuddet kan samlet ikke overstige, hvad der tidsmæssigt svarer til en fuldtidsplads i et dagtilbud i kommunen
    • Den fleksible pasning uden for dagtilbuddet skal udgøre mindst 10 timer om ugen (opgjort over en fire ugers periode)
    • Ændringer af det arbejdsbetingede pasningsbehov skal meddeles hurtigst mulig. Dog senest 4 uger før de nye tider træder i kraft
    • Ønskes den fleksible pasningsordning ændret skal der fremsendes ny pasningsaftale, samt dokumentation for ændret arbejdstid
    • Ubrugte timer kan ikke overføres til en anden dag eller uge
    • Hedensted Kommune fører tilsyn med fleksible pasningsordninger efter gældende lovgivning. Herunder om rammerne for aftalen overholdes og fremmødet i dagtilbuddet.
    • Varslings- og opsigelsesfrister for ordningen følger de frister, der gælder for øvrige pasningstilbud på dagtilbudsområdet